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COPP-2016-A0-001
Re: Candidate Filing Fees as Campaign Expenditure

Dear Ms. Welch:

I write in response to your inquiry of January 19, 2016 requesting the Commissioner of
Political Practices' (COPP) advisory opinion regarding a candidate's use of campaign funds to
pay the filing fee to run for office.

You requested a COPP advisory opinion regarding the following issue:
(1) It was fairly common for candidates to pay their filing fee from campaign funds in

the past. Do candidates have to retroactively pay their filing fee and refile their
campaign finance reports to correct the error from prior campaigns?

ADVISORY OPINION

The Commissioner is limited to issuing an advisory opinion that addresses an ethies or
campaign practice issue. See 44.10.201 ARM.

SHORT ANSWER

The Commissioner will not require that candidates correct the payment of filing fees
from their campaign accounts for candidacies on the ballot prior to the 2016 election cycle. For
candidates on the 2016 ballot, the correction should be made and instructions are set out
below.
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DISCUSSION

As discussed extensively in Wemple v. Connell, COPP-2014-CFP-041,! the
Commissioner's office had a historic practice of allowing candidates to use campaign funds to
pay their candidate filing fees to the Secretary of State or local election administrator. In the
Wemple decision, the Commissioner drew a line in time and determined the following;:

For the purposes of 2016 elections and thereafter the Commissioner determines
that a candidate may not use campaign funds to pay the candidate’s filing fee and
any existing Decision or policy of the COPP to the contrary is hereby changed in
conformance with this determination.

Id., at 7.

In a footnote to that determination, The Commissioner recognized such payments had
been historically allowed and thus excused the candidate and "all other similarly situated
candidates, from any campaign practice violation based on this particular campaign practice".
Id., n.s.

Candidates for office from 2016 onward are therefore required to pay filing fees from
their personal funds, rather than out of their campaign account. Further, candidate payment
of the filing fees may not be considered a loan to nor repaid from campaign funds.

This correction to the prior practice was made because of statutory language explaining
that an "[e]xpenditure does not mean... payments by a candidate for a filing fee or for personal
travel expenses, food, clothing, lodging, or personal necessities for the candidate and the
candidate's family.” Mont. Code Ann. § 13-1-101(17)(b)(ii). If filing fees cannot be an
expenditure of the campaign, then a candidate may not use campaign funds to pay their filing
fees with the Secretary of State or county election office.

The COPP has recently become aware that several candidates did not know of this
correction in practice when they filed for office in 2016 with the Secretary of State or with their
local election administrator and thus paid the filing fee with campaign funds. The COPP has
adopted a procedure by which a candidate who mistakenly paid their filing fee from their
campaign funds should remedy the situation.

(1) The candidate should make a cash or check contribution from the candidate's
personal funds to the candidate's own primary election campaign for the entire

1 hitp://www.politicalpractices.mt.gov/content/2recentdecisions/ WemplevConnell Decision2
Pp-5-7-
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amount of the candidate filing fee and report the contribution on Form C-5,
Schedule A, Part 1 or tab "Candidate”; and

(2) The candidate should then report the payment of the filing fees to the proper election
official as an Expenditure on Form C-5, Schedule B, Part 2 or tab "Other Expend".
Under "Purpose”, the candidate should indicate that the expenditure was for the
candidate filing fee and was "made from campaign account, corrected by candidate
contribution to campaign.”

CONCLUSION

Given the change in interpretation by the COPP candidates are excused from any
campaign finance reporting or campaign practice consequences for any election prior to
2016. Candidates are further excused from any obligation to correct campaign finance reports
prior to 2016. Candidates for the 2016 election cycle who follow the above procedure for
correction of payment of filing fees from the campaign account will be in compliance for 2016.

LIMITATIONS ON ADVISORY OPINION

This letter is an advisory opinion based on the specific written facts and questions as
presented above, This advisory opinion may be superseded, amended, or overruled by
subsequent opinions or decisions of the Commissioner of Political Practices or changes in
applicable statutes or rules. This advisory opinion is not a waiver of any power or authority the
Commissioner of Political Practices has to investigate and prosecute alleged violations of the
Montana laws and rules over which the Commissioner has jurisdiction, including alleged
violations involving all or some of the matters discussed above.

Jaime MacNaughton
Attorney for the
Commissioner of Political Practices
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I agree with this Advisory Opinion and afford it the full weight of the Commissioner’s
authority.

DATED 5 day of February, 2016.

Jonathan R. Mot

Commissioner of Political Practices
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