COMMISSIONER OF
POLITICAL PRACTICES

o —— O [ATE OF MONTANA

S — kg

‘( e T i

e = 7 ONATHA 5

7/ 1 N R. MOTL 1205 EIGHTH AVENUE
PO BOX 202401
HELENA, MONTANA 59620-2401
www.politicalpractices.mt.gov

COMMISSIONER
TELEPHONE (406) 444-2942
FAX (406) 444-1643

March 7, 2014

Carl Ibsen

Sheriff, Missoula County
Missoula County Sheriff’s Office
200 West Broadway

Missoula, MT 59802

COPP-2014-A0-007
Re: Public Employee Campaigning Issues

Dear Sheriff Ibsen:

I write in response to your inquiry of February 18, 2014 regarding the
propriety of certain election related actions by personnel of the Sheriff’s office.
We appreciate your diligence in attempting to establish a shared understanding
of allowed actions by personnel under your supervision.

Introduction

The appropriate election related activity of a uniformed public employee,
be he/she a sheriff’s deputy, local police officer or a highway patrol officer, has
been discussed in several prior documents providing a degree of legal
authority. On February 3, 2014 1 responded to several earlier questions posed
by the Missoula County Sheriff’s Office. 1 did so by letter, rather than by
advisory opinion, as in our view those earlier questions had already been
answered by established authority. The February 3 letter cited to and attached
copies of the following authority:

.AG Opinion Vol. 51, No. 1 (January 31, 2005), defining election related
use of a title or uniform.
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.Advisory Opinion COPP-2014-A0-002, defining use of a Sheriff’s name on
a patrol car.

.Fasbender v. Toole, Ethics Opinion, February 21, 2012, defining use of a
public facility for campaign publicity purposes.

You have now requested clarification on the two specific issues set out below.
These issues were narrow such that this office thought it best to respond more

formally through an advisory opinion.

ADVISORY OPINION

You asked whether or not it would be permissible for an officer to put his
or her uniform on “specifically for a campaign function.” You pointed out that
the Missoula County Sheriff’s uniforms are purchased with public funds.

In this Office’s opinion “Yes” it would be permissible for an officer to put
on his or her uniform specifically for a campaign function. As stated in the
February 3, 2014 letter, “as an accouterment the uniform may be used by
choice of the Officer, just as the Governor or Attorney General must choose to
use his or her title, even in a campaign setting.”

The authority for this position is AG Opinion Volume 51, No. 1.
Additional authority lies in ethics opinion Valazquez v. Galt (July 26, 2004,
Commissioner Vaughey) which states, “A public officer or a public employee is
only prohibited from soliciting support for or opposition to a candidate if the
solicitation involves the use of public time, facilities, equipment, supplies,
personnel or funds.” Because a uniform is an accouterment it is deemed to be
outside of the public equipment limitation such that it may be used by choice,
even for a campaign function, by an officer.

The 2013 Montana legislature modified AG Opinion Vol. 51, No. 1 by
specifying that a Montana highway patrol officer may not use his or her title for
election related purposes and further specifying that the official highway patrol
uniform is “public equipment” such that the uniform may not be used for
election related purposes. § 2-2-121(3)(d) MCA. That statute, however, was
limited to highway patrol officers and did not extend to a Sheriff or Sheriff’s
Deputy. Accordingly, for the purposes of this Advisory Opinion the language of
AG Opinion Vol. 51, No. 1 still applies and that language provides that an
officer’s uniform is not public equipment, but is an “accouterment” that may be
used by choice by the Sheriff or Sheriff’s deputy.

Second, you asked whether a sheriff of sheriff’s deputy could use his or
her meal or break time for campaign purposes. You pointed out that an officer
is paid for break or lunch time. It is the opinion of this Office that paid break
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time or paid lunch time is public time that cannot be used for campaign
purposes, if that involves solicitation of “support for or opposition to” a
candidate or ballot issue. § 2-2-121(3)(a) MCA. Please be informed, however,
that Montana law also expressly states that the public time campaigning
prohibition “is not intended to restrict the right of a public officer or public
employee to express personal political views.” § 2-2-121(3)(c) MCA.
Accordingly, a sheriff or sheriff’s deputy may freely state his or her personal
political views so long as they do not constitute support for or opposition to a
candidate or ballot issue.

LIMITATIONS ON ADVISORY OPINION

This letter is an advisory opinion based on the specific written facts and
questions as presented above. This advisory opinion may be superseded,
amended, or overruled by subsequent opinions or decisions of the
Commissioner of Political Practices or changes in applicable statutes or rules.
This advisory opinion is not a waiver of any power or authority the
Commissioner of Political Practices has to investigate and prosecute alleged
violations of the Montana laws and rules over which the Commissioner has
jurisdiction, including alleged violations involving all or some of the matters
discussed above.

Sincerely,

\e Tt

athan R. Motl
Commissioner of Political Practices
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