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COPP-2014-A0-010
Re: Campaign Schools and legislative forums

Dear Senator Thomas and Ms. Buck:

I write in response to Senator Thomas’ email of May 6, 2014 and Ms.
Buck’s email of May 9, 2014, each asking for an advisory opinion on the issues
set out below. The issues are related and therefore are addressed in a single
Advisory Opinion. This letter constitutes that advisory opinion.

Issues Posed

Senator Thomas posed the following question for determination by the
Commissioner in the form of an advisory opinion response. “I [Senator
Thomas] am inquiring about campaign schools and/or seminars that are
designed to educate a candidate for the legislature on how to run a campaign,
what to do, how to message the voters, how to communicate with them, etc.
These events/seminars/schools are sponsored by entities, groups such as the
Chamber of Commerce, MT. Electric Cooperative Association, Bankers, etc. In
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general are these events a campaign expense to the candidate attending? A
reportable donation to the campaign by the sponsor?”

Ms. Buck posed the following question: “[I have a] filing question on 2
similar events: 1) March 18 was a legislative forum in Great Falls at Benefis
Hospital in the Cameron Auditorium. It was sponsored via PLUCK, the ARC
MT and another disability group. The room was furnished. Water bottles were
provided and writing pens. Candidates were questioned in front of an
audience. 2) On May 2, 2014 Great Falls Chamber of Commerce invited
sitting office holders and candidates to a presentation by NorthWestern Energy.
It was located in their conference room and coffee and cookies were provided.
I’m not sure if and under what category these [forum costs] are to be
reported....[attendees at] the events were not charged any type of entrance fee
for attendance nor were they fundraisers, but candidates were identified.

ADVISORY OPINION

Responding first to Senator Thomas, in this Office’s opinion the facts
applicable to the event (as explained below) determine whether a campaign
school or seminar creates an in-kind contribution that must be reported by the
event sponsor and by any candidate in attendance. The general guidelines
governing this opinion are set out at 44.10.321(2) ARM and 44.10.513(1) ARM.
Both of these rules are set out in full at pages 10 and 11 of the COPP 2014
Accounting and Reporting Manual for candidates.

Section 44.10.321(2) ARM specifies that an in-kind contribution “means
the furnishing of services, property or rights without charge or at a charge
which is less than fair market value to a candidate or political committee for
the purpose of supporting or opposing any candidate...” Section 44.10.513(1)
ARM specifies that the contribution “shall be reported at the difference between
the fair market value at the time of the contribution and the amount charged
the contributee...”

1. There is NO CONTRIBUTION Under Some Facts

The value of a candidate school or seminar becomes a contribution only
when the value is applied for “...the purpose of supporting or opposing any
candidate...” Section 44.10.513(1) ARM. The facts of the event determine
whether the training “supports” or “opposes” a candidate. The following
guidelines apply:
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a. In general if a candidate school or seminar is open to all candidates,
regardless of political party, then it is serving a civic function
(improving campaigns in general) and is not supporting or opposing
any candidate. In general, then, the value of services provided and
received at this type of “open to all” school or seminar would not
constitute a contribution.

b. Any other comparable showing of civic purpose to a campaign school
or seminar would also demonstrate that the activity is not supporting
or opposing any candidate.

Mary Baker, the longest serving staff member of this Office, has often
taught at such “civic purpose” candidate seminars or schools open to all
interested Montana candidates for public office. The value of these seminars or
schools has not been reported as a contribution by the event sponsor or
reported as a candidate expense by the candidates in attendance. This
Advisory Opinion does not change that approach.

It is noted that this Advisory Opinion response is based on the facts
related to the training event. Events or actions occurring after the event may
change the above analysis. For example, if the personnel involved in the
training event make use of the event to select certain candidates for further
private training and assistance then that value of materials and services
provided would be for “...the purpose of supporting or opposing any
candidate...”. The materials and services would therefore be an in-kind

expense by the sponsor and an in-kind contribution to the candidate.

2. There IS A CONTRIBUTION Under Some Facts.

In contrast, campaign training that is not open to all interested
candidates, but is limited to a selected or invited group of candidates is
training that is for “...the purpose of supporting or opposing any candidate...”
Section 44.10.321(2) ARM. The candidates in attendance and the training
sponsor of such a selected candidate training must report a contribution and
expense, respectively, in the amount of “...the difference between the fair
market value at the time of the contribution and the amount charged the
contributee..” 44.10.513(1) ARM.

The fair market value of the materials and services reported as an
expense or contribution must include the in-kind value of the paid professional
services of those providing the training. Beginning in 2000 Commissioner
Vaughey issued a series of Decisions defining the required measure of in-kind
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professional services provided in regard to ballot issue campaigns. In
particular Commissioner Vaughey stated: “If a business, corporation,
membership association, partnership, club, union, committee, firm or group
makes an employee officer, board member or independent contractor available
for campaign related services, the fair market value of those services must be
reported by the entity as an in-kind contribution.” Griffin v. MontPIRG, August,
2002, P. 43. (Commissioner Vaughey). Emphasis added. There is only one
Title 13 and these Decisions apply equally to comparable actions taken in
candidate campaigns. Candidate campaigns must report the value of these
services just as ballot issue campaigns have been doing for the past 20 years.

Senator Thomas listed several third party entities (Chamber of
Commerce, MT. Electric Cooperative Association, Bankers) that sponsored
campaign training events for legislators. If the campaign training event offered
by these entities was “open to all” candidates, then the analysis of paragraph 1,
above, applies. If, however, the training was offered only to a selected group of
candidates then the value of the materials and services provided must be
reported as an in-kind expenditure or contribution. In that regard, each
sponsor should report to each participating candidate a proportional share of
the full cost of the seminar, including material costs and the value of staff time
involved, less any fee paid by the candidate. The candidate, in turn, will need
to report the in-kind expense as an in-kind contribution to their campaign.

3. Candidate Forums Are Subject to the Same Analysis

Responding next to Ms. Buck’s question, the Commissioner applies the
same logic and approach to candidate forums. That is, a candidate forum open
to all candidates does not create a contribution and expenditure because the
forum was not arranged for “...the purpose of supporting or opposing any
candidate...” Section 44.10.321(2) ARM. In contrast, a forum arranged for
selected candidates is subject to contribution and expense reporting and
disclosure requirements. The same analysis and reporting/disclosure
responsibilities apply to the event sponsor and candidate.

4. Political Party Committees and Contribution Limits

Candidates and the third party event sponsor need to remember that
contribution limits and the ban on corporate contributions apply to the in-kind
contribution. The reportable in-kind contribution value of the materials and
services provided to a candidate through selected candidate seminars, training
sessions or forums is considered the same as a cash contribution to the
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candidate. §13-37-216(5) MCA. Accordingly, the in-kind value counts as part
of the contribution limit to candidates, meaning that in a 2014 election a
candidate can accept no more than $170 from the entity sponsoring the
seminar, training session or forum. Further, a corporation cannot directly
make a contribution to a candidate (§13-35-227 MCA) so a corporate entity
wishing to sponsor a “selected candidate” event will need to register as a
political committee and fund, disclose and report the contribution through the
political committee.

The entity sponsoring a “selected candidate” training session, seminar or
forum resulting in an in-kind contribution to a candidate in attendance needs
to keep the contribution limit and corporate contribution ban in mind when
organizing the event. Event co-sponsors can be added (allowing for multiple
contribution limits) or the candidate can be assessed an attendance fee
sufficient to reduce the in-kind contribution amount to the $170 amount
allowed as a contribution. A corporate entity cannot be directly involved in
sponsoring or funding the event, including use of paid corporate staff.
Montana has a 100-plus year history of separating corporations from direct
involvement in a candidate’s campaign and that prohibition includes cash and
cash-like value, through paid personal services, provided by selected candidate
events.

A training seminar or forum offered for candidates by a political party is
subject to different rules. A political party training event will by definition be a
“selected candidate” event because it will be open only to candidates from one
political party. Consequently, the political party committee sponsoring the
event and the candidates attending the event will need to report and disclose
in-kind value of the materials and services provided. However, the
constitutionally based associational rights of political party activity means
there is no limit on the amount of such paid personal services a political party
can provide (in-kind personal services do not count toward the contribution
limit for political party committees); See 13-37-216 MCA, as interpreted by
Montana Republican Party v. Bullock, April 15, 2012 (Deputy Commissioner,
Dufrechou), as modified by Welch COPP-2014-A0-009. The candidates for
office in 2014 should take note that they need not report the value of an in-
kind contribution from a political party committee until after the passage of
administrative rules by the Commissioner defining the method, means and
timing of this reporting. Id.
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PERSONAL NOTE AND LIMITATIONS ON ADVISORY OPINION

The Commissioner and the COPP staff hereby add a personal note to the
effect that they recognize that legislative candidate campaigning is changing in
Montana. The influx of money and paid staff use into ballot issue campaigns
in the late 1990s caused a need for clarification by the COPP in manner of
disclosure and reporting, including reporting of paid signature gatherers,
required from ballot issue committees. The last three election cycles have
shown that additional money and paid staff use are now regularly entering into
Montana’s legislative campaigns. The Welch Advisory Opinion, this Advisory
Opinion and other communications from the COPP are the start of similar
clarification in the reporting and disclosure required to preserve transparency
Montana laws require in legislative election campaigns. The Commissioner and
staff appreciate the efforts of Senator Thomas, former candidate Welch and
candidate Buck to seek clarification through the public means of an Advisory
Opinion, thereby providing prospective guidance to all candidates.

This letter is an Advisory Opinion based on the specific written facts and
questions as presented above. This Advisory Opinion may be superseded,
amended, or overruled by subsequent opinions or decisions of the
Commissioner of Political Practices or changes in applicable statutes or rules.
This Advisory Opinion is not a waiver of any power or authority the
Commissioner of Political Practices has to investigate and prosecute alleged
violations of the Montana laws and rules over which the Commissioner has
jurisdiction, including alleged violations involving all or some of the matters
discussed above.

~Jonathan R. Motl
Commissioner of Political Practices
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